Wie wij zijn

Afscheid Geven is van oorsprong een uitvaartorganisatie. Inmiddels hebben we ons gespecialiseerd in woordverzorging rond het loslaten van het leven. We schrijven samen met de betrokkenen alle tekstwerk rond leven, sterven en uitvaart. Het verzorgen van de begrafenis of crematie zelf laten we graag in de veilige handen van onze collega's.
Uitvaartbegeleiders kunnen ons inschakelen voor het schrijven en eventueel uitspreken van teksten die passen bij wie gaat en bij wie blijft. Door onze achtergrond weten we precies hoe een uitvaart verloopt en aan welke eisen een tekst moet voldoen. Van rouwadvertentie of kaarttekst tot in memoriam of levensverhaal, Afscheid Geven helpt bij de woordverzorging.

Afscheid Geven werd opgezet door twee vrouwen, moeder en dochter. Verschillende karakters en kwaliteiten, maar altijd een uitstekend team. Rondom Yoeke Nagel en Sammy Winter-van der Weijden staat een uitgebreide kring ervaren en professionele mensen die direct bijspringen als dat nodig is. We zijn heel blij dat Gerrie Vogels ons team vanaf maart 2022 versterkt. Zij weet woorden te vinden voor wat geen woorden lijkt te hebben en schrijft een levensverhaal alsof ze er zelf bij geweest is.

Yoeke Nagel (1963)
uitvaartbegeleider, ritueelontwerper en schrijfcoach

Yoeke Nagel, uitvaartbegeleider bij Afscheid Geven

Yoeke Nagel, woordverzorger

Mijn ouders vroegen of ik mee wilde denken over hun uitvaart. Bij dat gesprek zat een medewerker van een verzekeringsmaatschappij, om te noteren wat hun wensen waren. "Maar dat kun jij toch ook?" zei hij al heel snel tegen mij. Ik werd direct enthousiast over die gedachte. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan in mijn leven is zo'n beetje de vooropleiding geweest voor uitvaartbegeleiding bij Afscheid Geven. En uitvaartbegeleiding uitvoeren was de best denkbare basis voor onze huidige dienst: woordverzorging. Tekstwerk rond de uitvaart.

Door mijn opleiding tot psychosociaal therapeut ben ik niet bang voor emoties. Door mijn journalistieke werk heb ik geleerd om de juiste vragen te stellen. Als schrijfcoach en auteur heb ik heel wat schrijfmeters gemaakt en schrijf ik gemakkelijk. Bovendien kan ik anderen uitleggen hoe hun tekst ook nog mooier wordt. Daar gebruik ik het door mij ontworpen 'creatiepentagram' voor, waar ik je gerust wat over wil vertellen.

Ik leerde rituelen te ontwerpen en te begeleiden met heel uiteenlopende doelen. En als BABS, Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, heb ik al heel wat ceremonies begeleid en leerde ik spreken terwijl heel veel mensen naar me kijken. De opleiding tot uitvaartbegeleidster bij Meander viel dan ook precies op z'n plek. Toen mijn dochter Sammy net zo enthousiast bleek over dit werk als ik, was het meteen duidelijk: wij vormen samen Afscheid Geven, voor hartelijke woorden, die passen bij wie gaat en bij wie blijft. Met mijn jarenlange ervaring als schrijfcoach stuur ik een prachtig team aan van ritueel- en woordkunstenaars waar ik je met een gerust hart aan durf toe te vertrouwen.

Sammy Winter-van der Weijden (1993)
office-manager, evenementenorganisator en duizendpoot

Sammy Winter-van der Weijden

Sammy Winter-van der Weijden, regelaar

Aan twee handen heb je nooit genoeg in moeilijke tijden. Daarom regel ik alles wat nodig is om tekst beschikbaar te maken en een ritueel soepel te laten verlopen. Mijn ervaring als office manager voor vergader- en cursuscentra komt me daarbij uitstekend van pas. Daar heb ik leren plannen, organiseren, verzorgen en snel omschakelen als er iets gebeurt wat niemand had verwacht. Achter de schermen zorg ik dat alles geregeld is, voor de schermen ben ik een hartelijke gastvrouw.

Mijn werk bij Afscheid Geven is om uitzonderingen mogelijk te maken. Mensen opsporen die erbij moeten zijn, contact met de drukker houden zodat de kaarten er precies zo uitzien als je wilt, de juiste schrijver vinden zodat je je levenswijsheid of levensverhaal kunt doorgeven, zorgen dat dat verhaal beschikbaar komt voor vrienden en familie, je manuscript met levensverhaal omzetten naar een boek, de spullen aanleveren die nodig zijn voor een passend ritueel. Alles wat moeilijk lijkt maak ik makkelijk, zodat je zelf je aandacht kunt besteden aan wat nu echt belangrijk is. Samen zijn en afscheid geven zoals jij dat wil.

Gerrie Vogels
Levensverhaalschrijver, coach

Gerrie Vogels, levensverhaalschrijfster

‘Ik zie er tegenop om mijn uitvaart te regelen’, zei een vriendin toen ze nog een paar maanden te leven had. ‘Dan help ik je toch’, flapte ik eruit. We praatten over haar leven en over alles wat dat leven uniek had gemaakt.
Ik schreef het gedicht op haar kaart en ook een verhaal over wie ze was, wat ze had geleerd in haar leven en welke levenslessen ze graag wilde doorgeven. Zo droeg ik bij aan een afscheid van een ongekende schoonheid, intimiteit en eigenheid.
Ik schreef een boek over het verlies van mijn ongeboren kindje en wat het me bracht toen ik hem eindelijk los kon laten.
Door die twee bijzondere ervaringen merkte ik dat er woorden zijn voor verdrietige gebeurtenissen, als er ook de sprankjes licht genoemd kunnen worden. En dat ik die woorden meestal wel kan vinden.

Als coach heb ik geleerd om goed te luisteren, om me in te leven in de keuzes en ervaringen van anderen en die te vertalen naar een pakkend verhaal. Dat doe ik extra graag voor mensen die afscheid geven, of hun dierbaren.
Ik beschouw het als een eer als ik het levensverhaal van een ander mens mag omzetten naar geschreven woord. Doorgeven wat je na wil laten, de kern raken van wat jij te vertellen hebt, daar vind ik graag de woorden voor.

Anita Mulder (1960)
Creatieve coach, verhalenvanger, biechtmoeder

Anita Mulder, biechtmoeder

Oktober 1999. Mijn vader overlijdt onverwachts aan een hartstilstand. Voor mijn moeder en ons, zijn vier kinderen, een enorme schok. Als ik zijn verzekeringspapieren bij elkaar zoek vind ik een brief bij zijn uitvaartpolis. Zijn laatste woorden van liefde voor ons allemaal.

Oktober 2020. Mijn schoonvader is opgenomen met een hersenbloeding. Het gaat heel slecht met hem. Hij heeft wat ze noemen een Lockin, hij kan wel alles horen maar zelf niet meer praten. Het enige wat hij kan bewegen zijn z’n oogleden.
Drie dagen heb ik hem zien strijden, vol hevige emoties en verdriet. Omdat hij uit het diepst van zijn hart nog wilde spreken, maar hij kon het niet meer. En ik wist: hij sterft met onuitgesproken woorden. Woorden die voor zijn kinderen zo belangrijk waren geweest om te horen.

Dit zijn maar twee van de vele redenen waarom ik mensen met hun verhaal wil helpen voordat er geen mogelijkheid meer is om te vertellen wat er gezegd wil worden. Geen enkele nabestaande zou zich, staand bij dat graf, moeten afvragen: ‘wie was hij/zij nu eigenlijk?’
Ik maak al jaren onbespreekbare zaken bespreekbaar met mensen. Ik luister naar hun verhaal. Of het nu gaat over een taboe, over angst of de dood.
Ik heb mijn eigen manier ontwikkeld om je te helpen je verhaal te vertellen. Ik luister naar je, ik schrijf het op en maak er ook iets tastbaars van. Een kunstwerk, een object, een symbool. Als houvast, troost of als nalatenschap.
Ieder mens is een vat vol verhalen, kleine miniverhalen en grote verhalen. En elk verhaal doet ertoe, hoe klein of groot dan ook. Je verhaal vertellen voordat je dood noem ik verlicht sterven, en dat gun ik iedereen.