Spreken bij de uitvaart

Wil je graag spreken tijdens een uitvaart maar heb je geen idee hoe je zo'n toespraak in elkaar zet? Eigenlijk geeft dat niks. Als je vanuit je hart spreekt is het altijd goed. Haal herinneringen op. Vertel in je eigen woorden wat je fijn vond aan de overledene. Waar je blij van werd. Wat jullie samen deden.

En je mag gerust ook vertellen wat je lastige trekjes vond. De bedoeling van wat je zegt is dat degene die gaat nog even levend in de herinnering komt. Bij jou, bij de mensen die luisteren en misschien wel bij wie daar ligt zelf.

Als je liever een wat kunstigere toespraak houdt, dan kun je Afscheid Geven altijd inschakelen voor ondersteuning bij je uitvaarttoespraak. Schrijven, omdat het voor de meeste mensen fijner is om je woorden voor te lezen dan om uit je hoofd wat te gaan zeggen.

Waar moet je aan denken?

Een tip: geef aandacht aan verschillende aspecten van je herinneringen aan de overledene.

  • Geef het hoofd wat te doen, door feiten te noemen.
    Leeftijd, geboorteplaats, werk, hobby's. Allemaal goed.
  • Geef het hart voeding door je emoties te laten zien.
    Een traan laten tijdens het spreken is helemaal niet erg.
  • Geef de buik voeding door het persoonlijk te maken en jouw ervaringen te delen.
    Je zult zien dat er meer mensen zijn die die ervaring herkennen.
  • En geef, als het even kan, handen of voeten iets te doen door de aanwezigen te vragen om samen aandachtig een handeling te verrichten, als klein ritueeltje. Dat hoeft niks bijzonders te zijn, het kan heel alledaags zijn juist. Misschien wil je een schaal snoepjes laten rondgaan. Misschien vraag je iedereen om een bloem bij de kist te leggen, of een handje zand erop te gooien. Misschien zing je samen een lied. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om ook actief afscheid te nemen bij een uitvaart. We verzinnen vast iets moois, dat echt past.

En als je het echt te lastig vindt om onder woorden te brengen wat de overledene voor jou betekent, dan helpen we je om je toespraak te schrijven door uitgebreid met je te praten over wat voor jou belangrijk is. Ook dan zeg je het in je eigen woorden, alleen hebben wij ze voor je genoteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *