Persoonlijke afscheidsrituelen

“Nee, ik hoef geen rituelen bij die uitvaart,” zei vroeger, voor de Coronatijd, misschien nog wel eens iemand. Nu weten we wel beter. Een afscheid zonder betekenisvolle handelingen en goedgekozen woorden voelt kil.

Om een groot verlies te verdragen zoeken we naar zachte, warme en troostrijke woorden, naar gedeelde mooie herinneringen, naar betekenisvolle handelingen. Elke vorm daarvan kan deel uitmaken van het noodzakelijke ritueel van afscheid nemen. En dat is belangrijk, want een weloverwogen betekenisvol ritueel geeft vorm aan rouwen en maakt de pijn iets dragelijker.

Klassieke, vaak religieuze rituelen, geven zin en betekenis aan een uitvaart omdat ze al zo vaak herhaald zijn en omdat de overledene en dierbaren zich verbonden voelen bij de traditie waarin deze rituelen worden uitgevoerd. Vaak worden deze klassieke rituelen begeleid door een voorganger uit een religieuze stroming. Persoonlijke rituelen zijn betekenisvol omdat ze precies aansluiten bij wie de overledene was en hoe dierbaren met het afscheid willen omgaan. Deze rituelen kunnen worden begeleid door een vriendin, partner of uitvaartbegeleider. Een afscheid wordt een blijvende mooie herinnering, met betekenisvolle handelingen, persoonlijke symbolen en verzachtende woorden. Het karakter van zo'n persoonlijk afscheidsritueel kan spiritueel of heel alledaags en oprecht zijn. Als het maar past bij wie er gaat en wie er blijft.

Download hier de pdf Persoonlijk Afscheid Geven voor het creëren van een hartelijk persoonlijk ritueel.
We helpen je natuurlijk ook graag bij het bedenken en uitvoeren ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *